Want your
own Fotopage?








 
anom's FotoPage

By: anom ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 4-Jun-2008 19:05 Email | Share | | Bookmark
I have moved....

This is the link to my new online album.... http://photoblog.com/anom75.

From now on, there'll be no more new updates in my FP. Thanks for dropping by





Monday, 28-Apr-2008 22:24 Email | Share | | Bookmark
Resepi bakso

Bakso ni sebenarnya bahasa Indonesia, maksudnya bebola daging. Mmg fav food aku. Kat pasar mlm semenyih, mmg ada stall dia. Kalu pg pasar malam, memang wajib makan. Yang paling sedap bakso kosong, tak ada mee apa2 pun dlm tu. Terbayang2 kenikmatan makan bakso tu...sedapnya!! Time keje plak, klu pg breakfast kt tasik serdang tu, bakso mmg wajib tp tak sesedap kt pasar malam semenyih punya. sampai skrg tak boring2 lagi. baru2 ni rasa bakso yg amel buat. Sedap betul.. Itu yang mintak resepi dr Amel ni. Thanks banyak2 Amel. Kita mintak resepi dulu, bila nk buat??? Aku pun tak tau ler...

Quote:
Bakso

Bahan:
1 kg daging giling (mince beef)
300 g tepung tapioka (ubi)
2 butir telur
bawang putih
bawang merah goreng (ganti onion goreng boleh juga)
lada putih
garam
gula
air

Cara membuat :
Haluskan/blend bawang putih, bawang goreng dan lada putih.
Campurkan semua bahan.
Bulat-bulatkan.
Rebus di dalam air mendidih sampai masak (mengapung).

Note:
-basuh dulu dagingnya, tak payah pakai air lagi sebab mince meat tu dah serap banyak air.
-tepung tapioka lebih banyak dari jumlah di atas, sebab kalau tak, tak boleh bulat2an, terlalu lembek (sebab selalu basuh dulu daging tu).
-Air rebusan boleh gunakan lagi jadikan sup.
-Kalau di Indonesia, biasanya bakso ni makan sama mie dan sup. Boleh juga dengan bakmi ayam, dipotong dan masukkan dalam capcay, stir-fry sayur.




Monday, 28-Apr-2008 17:03 Email | Share | | Bookmark
Surah Al-Kausar

Dapat through email. saje je letak kat sini, sbb senang bila nk baca. Ada banyak forwarded email yg aku suka aku simpan, tp bila lama2 nak cari dah susah. I hope by putting it here, boleh lah share ngan kengkawan jugak. Sharing is caring....


Quote:
Surah Al-Kausar

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w.kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t.makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher,Insya' allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.


Kawan aku, Wa cakap FP aku ni dah jadi macam blog dah . Apa salahnya kan? FP ni dh jadi salah satu channel utk aku express my 'tension'ness bila tgh2 belajar ni . Therapy....


Sunday, 20-Apr-2008 22:41 Email | Share | | Bookmark
BIG farewell party @260, Broadlands Road

Threw a farewell party for friends that are going back to M'sia soon. Will surely miss them & hope we'll meet again, InsyaAllah.
More pictures & stories can be seen/read here





Thursday, 17-Apr-2008 15:17 Email | Share | | Bookmark



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net